Ciasteczka Wyśmienite


Autor: pitbul95
Tagi: ciastka  
21 listopada 2014, 09:23

 Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.

Emerytowani nauczyciele wspominają, iż produkcja ciasteczek była i jest stałym elementem kształcenia w ramach pracowni cukierniczej w warsztacie szkolnym i pracowniach technologicznych. Zapisy w zachowanych dziennikach lekcyjnych z roku szkolnego 1960/61 są pisemnym potwierdzeniem długoletniej tradycji produkcji ciasteczek wyśmienitych.

Od 1991 r. szkoła świadczy również usługi gastronomiczne, w tym cateringowe, w ramach których od zawsze żelazną pozycją są ciasteczka wyśmienite. Ciasteczka wyśmienite są również oferowane do sprzedaży w przyszkolnych restauracjach "Pokusa" i "Młody Gastronomik", prowadzonych w ramach gospodarstwa pomocniczego. Stanowią one kontynuację działającego w poprzedniej siedzibie szkoły sklepu przyszkolnego.

Ciasteczka wyśmienite cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, "Piwnicy Pod Baranami", Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym.

Ciasteczka wyśmienite są również okazjonalnie wykonywane przez absolwentów szkoły - znakomitych kucharzy, którzy w czasie trwania swojej kariery zawodowej uświetniają nimi proponowane przez siebie menu, chociaż wyraźnie podkreślają okazjonalność tych działań, które spowodowane jest pracochłonnością wykonywania ciasteczek wyśmienitych.
                                   

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz